ScoreBoard

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Ιός της Γρίπης A (H1N1)


ΠΡΟΣΟΧΉ στα ΠΑΙΔΙΆ!!!
πρέπει να ενημερωθούμε όλοι!!!

Ο Ιός της Γρίπης A (H1N1)

Τι είναι η Γρίπη Α(Η1Ν1);
 Η γρίπη A (H1N1) είναι μια νόσος του αναπνευστικού συστήματος των χοίρων η οποία προκαλείται από ιούς γρίπης τύπου Α, οι οποίοι προκαλούν συχνά κρούσματα ασθένειας στους χοίρους. Οι άνθρωποι συνήθως δεν αρρωσταίνουν με τη γρίπη A (H1N1), αλλά έχουν υπάρξει περιπτώσεις ανθρώπινων κρουσμάτων. Επίσης, έχει αναφερθεί μετάδοση ιών της γρίπης A (H1N1) από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά στο παρελθόν η μεταδοτικότητα του ιού ήταν περιορισμένη και δεν επηρέασε περισσότερους από τρεις ανθρώπους. Από τις αρχές Απριλίου έκανε την εμφάνισή του ένα καινούριο στέλεχος του ιού της γρίπης A (H1N1), το οποίο πέρασε από το χοίρο στον άνθρωπο και μετά από άνθρωπο σε άνθρωπο.





Ποιες είναι οι επιπτώσεις της γρίπης A (H1N1) για την ανθρώπινη υγεία;

Τα συμπτώματα της γρίπης A (H1N1) είναι παρόμοια με τα συμπτώματα της συνηθισμένης γρίπης που προσβάλλει τους ανθρώπους. Ωστόσο, τα συμπτώματα ποικίλλουν από ασυμπτωματική λοίμωξη, μέχρι πνευμονία, και ακόμη και θάνατο.


Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης A (H1N1)


Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Πυρετό                 Σωματικά άλγη (πόνο)
Βήχα                     Πονοκέφαλο
Ρίγη                      Κόπωση       
Πονόλαιμο
  • Επίσης, μερικοί άνθρωποι έχουν αναφέρει περιστατικά διάρροιας και εμετού που έχουν συνδεθεί με τη γρίπη A (H1N1).
  • Όπως η εποχική γρίπη, και η γρίπη A (H1N1) μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση τυχόν υποκείμενων χρόνιων παθήσεων.

Είναι μεταδοτικός ο τωρινός ιός της γρίπης A (H1N1);

Ο Οργανισμός Centers for Disease Control and Prevention (CDC) των ΗΠΑ έχει προσδιορίσει αυτόν τον ιό της γρίπης A (H1N1) ως μεταδοτικό, και παρατηρείται εξάπλωση μεταξύ ανθρώπων.


Πώς μεταδίδεται η γρίπη A (H1N1);

Ο συγκεκριμένος ιός A (H1N1) της γρίπης A θεωρείται ότι μεταδίδεται όπως και η εποχική γρίπη. Οι ιοί που προκαλούν γρίπη μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως  με το βήξιμο ή τον πταρμό (φτέρνισμα) των προσβληθέντων. Κάποιες φορές ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με την 


επαφή με μολυσμένα αντικείμενα ή επιφάνειες, και στην συνέχεια την επαφή των χεριών με το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια.


Για ποιο χρονικό διάστημα μπορεί κάποιος με τη γρίπη να μολύνει κάποιον άλλον;

Άτομα μολυσμένα με ιό της γρίπης A (H1N1) μεταδίδουν τον ιό όσο παρουσιάζουν συμπτώματα και πιθανώς μέχρι και επτά ημέρες μετά την εκδήλωση της ασθένειας. Τα παιδιά και ειδικότερα τα πιο μικρά παιδιά, πιθανόν να μπορούν να μεταδίδουν τον ιό και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.


Πόσο διάστημα μπορούν να επιζήσουν οι ιοί έξω από το σώμα;

Γνωρίζουμε ότι κάποιοι ιοί και βακτήρια μπορούν να επιζήσουν 2 ώρες ή και περισσότερο σε επιφάνειες όπως τραπέζια χώρων μαζικής εστίασης, πόμολα και γραφεία. Το τακτικό πλύσιμο των χεριών θα σας βοηθήσει να μειώσετε τις πιθανότητες επιμόλυνσης από τέτοιες συχνά χρησιμοποιημένες επιφάνειες.


Μπορώ να προσβληθώ από τη γρίπη A (H1N1) με το να καταναλώνω ή να μαγειρεύω χοιρινό;

Όχι. Οι ιοί που προκαλούν τη γρίπη A (H1N1) δεν εξαπλώνονται μέσω του φαγητού. Δεν θα κολλήσετε γρίπη από την κατανάλωση χοιρινού κρέατος ή των προϊόντων αυτού. Η κατανάλωση σωστά προετοιμασμένου και μαγειρεμένου χοιρινού είναι ασφαλής.


Υπάρχει φαρμακευτική αγωγή για τη γρίπη A (H1N1);

Ναι. Το CDC συστήνει τη χρήση oseltamivir (Tamiflu) ή zanamivir (Relenza) για την αντιμετώπιση ή/και την πρόληψη νόσου από τους συγκεκριμένους ιούς της γρίπης A (H1N1). Τα αντιικά φάρμακα που συνταγογραφούνται (χάπια, σιρόπι ή εισπνεόμενη μορφή) δρουν ενάντια στον ιό με το να τον εμποδίζουν από το να αναπαράγεται στο σώμα σας.  
Στην περίπτωση που αρρωστήσετε, τα αντιικά φάρμακα μπορούν να κάνουν την αρρώστεια πιο ήπια και να σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Μπορεί επίσης να προλάβουν κάποιες σοβαρές επιπλοκές της γρίπης. Τα αντιικά φάρμακα δρουν καλύτερα αν ξεκινήσει η λήψη τους μέσα στις δύο πρώτες ημέρες από την εκδήλωση συμπτωμάτων.


Τι μπορώ να κάνω για να προφυλάξω τον εαυτό μου;

Προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο για την προφύλαξη ενάντια στον ιό της γρίπης A (H1N1). Υπάρχουν ωστόσο καθημερινές ενέργειες που μπορούν να μειώσουν την εξάπλωση των μικροβίων που προκαλούν ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, όπως η γρίπη. Ακολουθήστε αυτά τα καθημερινά βήματα για να προστατέψετε την υγεία σας:
  • Το πρώτο και σημαντικότερο: πλένετε τα χέρια σας!
  • Πλένετε τα χέρια σας συχνά με νερό και σαπούνι, ειδικά μετά από βήξιμο ή φτέρνισμα. Τα προϊόντα καθαρισμού χεριών με βάση το οινόπνευμα είναι εξίσου αποτελεσματικά.
  • Προσπαθήστε να μην ακουμπάτε επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες με τον ιό της γρίπης.
  • Αποφύγετε να ακουμπάτε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας. Έτσι εξαπλώνονται τα μικρόβια.
  • Προσπαθήστε να αποφεύγετε τη στενή επαφή με άτομα τα οποία έχουν συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα, καταρροή και φτέρνισμα.
  • Υιοθετήστε υγιείς συνήθειες: επαρκή ύπνο, υγιεινή διατροφή, φυσική άσκηση 

Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση που αρρωστήσω;

Εάν ζείτε σε περιοχές όπου έχουν εντοπισθεί κρούσματα γρίπης A (H1N1) και εμφανίσετε συμπτώματα που θυμίζουν αυτά της γρίπης, καλό θα ήταν να καλούσατε το γιατρό σας, ειδικά εάν είστε ανήσυχοι για τα συμπτώματά σας. Ο γιατρός σας θα μπορεί να καθορίσει αν είναι απαραίτητες εξετάσεις ή θεραπεία για γρίπη.
Εάν είστε άρρωστος, είναι απαραίτητο να παραμείνετε στο σπίτι και να αποφεύγετε την επαφή με άλλους όσο είναι δυνατόν προς αποφυγή μετάδοσης της ασθένειας σε άλλους.


Αν είστε άρρωστος με γρίπη:

το CDC συνιστά να παραμείνετε στο σπίτι, μακριά από το σχολείο ή το χώρο εργασίας και να περιορίσετε τις επαφές σας με άλλους, έτσι ώστε να μην τους κολλήσετε. Ειδικότερα:
  • Περιορίστε όσο είναι δυνατόν τις επαφές σας με άλλους ανθρώπους.
  • Μην πάτε στη δουλειά, το σχολείο ή άλλους χώρους συναθροίσεως.
  • Καλύπτετε τη μύτη και το στόμα σας με χαρτομάντιλο όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Μπορεί να αποτρέψει τη μετάδοση της ασθένειας στους γύρω σας.
  • Πετάξτε το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλό σας στα σκουπίδια.
  • Εάν δεν έχετε χαρτομάντιλο, καλύψτε το βήχα ή το φτέρνισμά σας με το εσωτερικό του αγκώνα σας.
  • Πλένετε τα χέρια σας και επαναλαμβάνετε κάθε φορά που βήχετε ή φτερνίζεστε.

Εάν έχετε κάποιον άρρωστο με γρίπη στο σπίτι:
  • Συνίσταται ο άρρωστος να έχει ένα ξεχωριστό δωμάτιο. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, διατηρήστε απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου.
  • Όταν φροντίζετε τον άρρωστο, καλύψτε τη μύτη και το στόμα σας με μάσκες. Εάν δεν είναι διαθέσιμες, χρησιμοποιήστε ένα μαντήλι ή ένα κομμάτι ύφασμα. 
  • Πλένετε τα χέρια σας με νερό και σαπούνι, μετά από κάθε επαφή με τον άρρωστο.
  • Ο χώρος πρέπει να αερίζεται καλά – ανοίγετε συχνά παράθυρα και εξωτερικές πόρτες.
  • Διατηρείτε καθαρό το χώρο και τις επιφάνειες που έρχεται ο ασθενής σε επαφή, και έχετε εύκολα διαθέσιμα οικιακά απολυμαντικά προϊόντα.

Εάν εσείς ή τα παιδιά σας αρρωστήσετε και εμφανίζετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω σημάδια, ζητήστε επείγουσα ιατρική προσοχή.

Στα παιδιά, ανησυχητικά συμπτώματα που απαιτούν άμεση ιατρική προσοχή περιλαμβάνουν:
  • Ταχύτερη ή δύσκολη αναπνοή
  • Μελάνιασμα
  • Εμετός ή τάση για εμετό που περιορίζει τη λήψη υγρών (κίνδυνος αφυδάτωσης)
  • Υπνηλία ή νωθρότητα
  • Εκνευρισμός (για παράδειγμα, να μην θέλουν να κρατηθούν αγκαλιά)
  • Μετά από μία φαινομενική ύφεση επιδείνωση των συμπτωμάτων, όπως βήχα και πυρετού 
  • Πυρετός με εξάνθημα

Στους ενήλικες, ανησυχητικά συμπτώματα που απαιτούν άμεση ιατρική προσοχή περιλαμβάνουν:
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Πόνος ή πίεση στο στήθος ή στην κοιλιά
  • Ξαφνική ζαλάδα
  • Σύγχυση  
  • Έντονοι ή επαναλαμβανόμενοι εμετοί

Πώς πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας:
  • Πλύνετε με σαπούνι και νερό, ή καθαρίστε με προϊόντα καθαρισμού χεριών με βάση το οινόπνευμα.
  • Πλένετε τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 15 με 20 δευτερόλεπτα.
  • Όταν το νερό και το σαπούνι δεν είναι διαθέσιμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαντηλάκια καθαρισμού χεριών ή τζελ με βάση το οινόπνευμα, αυτά υπάρχουν στα περισσότερα supermarkets και φαρμακεία.
  • Εάν χρησιμοποιήσετε το τζελ, τρίψτε τα χέρια σας μλεχρι αυτό να στεγνώσει. Το τζελ δεν χρειάζεται νερό για να δράσει, το οινόπνευμα που περιέχει σκοτώνει τα μικρόβια στα χέρια σας.

Σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων, μπορείτε να επικοινωνείτε με
το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στα τηλέφωνα 210-5212054 και 210-5222339.

Το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis,
είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που από το 1991 δραστηριοποιείται ενεργά στον χώρο της δημόσιας υγείας, και συγκεκριμένα στην ιατρική έρευνα και εκπαίδευση, την προαγωγή υγείας, την περιβαλλοντολογική και εργασιακή ιατρική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

La Bomba

ΚΛΕΙΣΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΥΤΙ, ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΑΝΑΤΙΝΑΧΘΕΙ ==>

Best Programm^s